Välkommen till del två i mysteriestickningen. Idag är det dags att ta sig an tumkilen. Läs gärna igenom hela instruktionen innan du drar igång. Missa inte tipssektionen sist i inlägget. Tipsen finns där för att hjälpa dig.
Vanten har samma mönster på ovansidan som undersidan av vanten, men ovansidan består av 33 maskor och undersidan av 31 – för att mönstret ska hamna snyggt på vanten. Vantarna har en tumkil och det är egentligen inte så komplicerat som vissa tror att sticka en tumkil, så med hjälp av ett par markörer så kommer detta gå finfint. Jag tycker att vanten sitter bättre på handen om man stickar den med en tumkil. Ökningarna för tumkilen görs på följande sätt:
Ökningar för tumkilen görs vartannat varv två gånger per varv. Du ökar i maskbågen mellan två maskor. Den första ökningen på varvet görs genom att vänster sticka förs in bakifrån genom maskbågen och sedan stickas maska rät. Den andra ökningen på varvet görs genom att stickan förs in framifrån genom maskbågen och stickas sedan vriden rät, d v s i bakre maskbågen. Alternativt så gör du på det sätt som du gillar bäst. Så här blir den gul/grå/vita vanten efter dagens ledtråd:
Vänster vante
Nu ska vi sticka varv 25-49 och det är nu själva tumkilen skapas. Det är viktigt att du har 31 maskor på sticka 1 + 2 (vantens undersida) och 33 maskor på sticka 3 + 4, (vantens ovansida). Följ diagrammen nedan varv för varv 25-49. Det finns 3 diagram, ett för vantens ovansida, ett för vantens undersida och ett för tumkilen. OBS! du börjar varvet med undersidan av vanten.
Tumkilen börjar sina ökningar varv 29, i slutet av sticka 2. Ökningarna görs på var sida om den 30:e maskan. De maskor som markerats med svart i diagrammet nedan visar tumkilens mitt. På varv 29 stickar du 29 maskor, gör en ökning, stickar tills du har 1 maskar kvar på stickan, gör en ökning och fortsätter sedan enligt mönstret. Ökningarna för tumkilen sker på samma sätt vartannat varv och görs enligt diagrammet för tumkilen nedan. Diagrammet visar också mönstret för tumkilen samt vilken färg ökningsmaskorna ska ha. Jag rekommenderar starkt att du sätter ut markörer för att hålla reda på vart tumkilen börjar och slutar. En markör kan vara något så enkelt som en garnstump knuten till en ögla som du trär på stickan. Sätt ut en markör efter maska 29 och en före den sista maskan på stickan. Sedan stickar du tumkilen och dess ökningar mellan dessa markörer. Det är nämligen lite klurigt att hålla koll på vilka maskor som tillhör tumkilen, särskilt i början. I inledningen av detta inlägg finns en förklaring hur ökningarna för tumkilen görs.
Höger vante
Nu ska vi sticka varv 25-49 även för höger vante fast denna gång stickar du ovansidan först så tumkilen hamnar i början av sticka 3. Det är viktigt att du har 33 maskor på sticka 1 + 2 (vantens ovansida) och 31 maskor på sticka 3 + 4, (vantens undersida.) Följ diagrammen nedan varv för varv 25-49. Det finns 3 diagram, ett för vantens ovansida, ett för vantens undersida och ett för tumkilen. OBS! du börjar varvet med ovansidan av vanten.
Tumkilen börjar sina ökningar varv 29, i början av sticka 3. Ökningarna görs på var sida om den 35 maskan. De maskor som markerats med svart i diagrammet nedan visar tumkilens mitt. På varv 29 stickar du 34 maskor, gör en ökning, stickar tills du har 29 maskor kvar på stickan, gör en ökning och fortsätter sedan enligt mönstret. Ökningarna för tumkilen sker på samma sätt vartannat varv och görs enligt diagrammet för tumkilen nedan. Diagrammet visar också vilken färg ökningsmaskorna ska ha. Även här rekommenderar jag starkt att du sätter ut markörer för att hålla reda på vilka tumkilens maskor är. Sätt ut ut en markör efter maska 34 och före de sista 29 maskorna på stickan. I inledningen av detta inlägg finns en förklaring hur ökningarna för tumkilen görs.
Tips!
- Markörer hjälper dig att hålla reda på vart du är i mönstret. Kan vara väldigt bra att använda för att ha kolla på vart man ska göra sina ökningar för tumkilen t ex. Det finns markörer att köpa, men det går ofta lika bra med en säkerhetsnål eller en garnstump som man knutit till en ögla och trär på stickan.
- Tycker du att ett diagram är litet och svårt att läsa? Klicka då på det så får du upp bara diagrammet och det blir mycket tydligare. Funkar både på mobilen och på datorn och gäller alla bilderna.
- Du behöver inte klippa av trådarna mellan färgbytena. Det går enkelt att låta garnet löpa med och byta färg på ett snyggt sätt ändå. Det blir tillräckligt många trådar att fästa ändå.
- Om du delar bilder på din variant av vanten Ester så blir jag jätteglad om du taggar mig och använder #hildursmysteriestickning i sociala media. Då har jag möjlighet att se era fina alster.
Nästa ledtråd kommer 29/12 kl 8!