#1gramin2gramut, Aktuellt, De strandade projekten, Minska Garnsvinnet, Rensa Garnlagret, Restgarnsprojekt, Stickat, Virkat

Tips hur du kan kombinera färger

Jag har skrivit en massa inlägg som handlar om vad du kan sticka eller virka av restgarner, så idag tänkte jag göra ett inlägg som handlar om hur jag använder restgarner och udda nystan rent praktiskt med fokus på färg. Det kommer fler inlägg i veckan då jag kommer att prata om kvalitet och tjocklekar på garn också. Hur får jag mina restgarner att fungera ihop med andra garner helt enkelt.

Färg är ett spännande ämne. Färger kan verkligen väcka stora känslor. Jag tror ni kan känna igen att man både kan bli fullständigt förälskad i en färg, liksom att man kan känna total avsky för en annan och så allt där mitt emellan. Även om du själv bestämmer vilka färger du klär dig i, så kan ni ju vara två eller fler som bestämmer vilka färger ni ska ha i vardagsrummet t ex. Att jag gillar att bära rosa i kläder, behöver ju inte nödvändigtvis betyda att jag vill ha rosa kuddar i soffan eller att familjen vill ha det. Och känner jag att jag verkligen inte klär i rosa så kan rosa fungera längst ner på tröjan eller på en ärmmudd även om du inte vill ha det i halsringningen mot ansiktet. Det kan ju även vara så att du tycker om en färg, men att den är lite för stark eller för blek. Så när det gäller färg, så tror jag det första man ska göra är att fundera på vad man vill göra. Vet man inte det, så får man helt enkelt lägga ut alla sina garner på en stor yta och försöka lägga ihop dem i grupper och se om några idéer kommer farande. Jag får alltid massor av idéer bara jag rafsar runt lite i garnlådan.

Så här kommer mina färgtips:

  1. Om jag ska blanda många färger från olika nystan och tycker att de blir lite väl grälla tillsammans, eller om jag tycker att färgerna spretar lite väl mycket, då försöker jag se om det inte skulle vara möjligt att kombinera dem med t ex en tunn grå, vit, brun eller kanske t o m svart tråd. Det kan vara ett tunt ullgarn, eller någon typ av tunn silke/ullkombination som t ex Algasoie från Plassard. När du lägger till en sådan tråd så dämpar du inte bara nyanserna, du får dessutom en känsla av att allt hänger ihop. Den tunna tråden enar de spretiga nyanserna och plötsligt ser det inte alls ut som en hög med udda nystan och restgarner.
  2. Vill du förstärka färgerna så gör du lite tvärtom. Då hittar du en tunn tråd i en färg som du tycker kan förena de garnerna du vill kombinera. Är tråden t ex gul så kommer alla dina övriga nystan förstärkas i gula toner, är tråden röd, så blir det röda toner osv. Ni förstår ju själva, man kan testa detta i det oändliga!
  3. Små inslag i en avvikande färg kan göra under. Om du sitter med garn i naturliga, ofärgade nyanser och så känner du att du skulle vilja att något hände, så ska du veta att det inte behövs mycket färg för att det ska kännas att det händer ganska mycket. Då kanske ett par varv här och var i en avvikande färg kan ger den kontrast som du är ute efter. Kanske räcker det t o m med en liten prick här och var. Även väldigt lite kan skapa en enorm skillnad och det behöver inte ens vara skrikiga färger, det kan vara ganska dämpade färger som ändå sticker ut mot det grå eller bruna.
  4. Att du återkommande använder dig av grått eller vitt t ex i en stickning kan också lugna ner ett färgkaos. En filt med mormorsrutor har ju ofta en enande kant i kanske vitt eller svart. Då kan varje enskild ruta vara ganska färggrann, men den enfärgade kanten håller ihop rutorna och skapar magi. Samma effekt kan du få om du stickar randigt och blandar t ex gråa ränder, men ränder i olika färger. Det lugnar ner och skapar harmoni. Kanske behöver du komplettera dina restgarner eller udda nystan med några nystan/härvor av lite mer neutrala nyanser, så har du kanske en idé till en ny tröja, mössa, filt eller kudde.
  5. Färger påverkar varandra. Vilka färger vi gillar skiljer sig ju åt mellan olika individer och jag kan tycka att färger både kan förstärka varandra och totalt dra ner varandra. Så lägg ut dina nystan på en neutral yta och lägg ihop dem och se om du kan få en färg du gillar att bli ännu snyggare tack vare ett annat garn, eller om du kan få en nyans du inte gillar att se helt ok ut, i kombination med en annan nyans. Det finns ju en hel vetenskap om färger och hur de kompletterar varandra som man kan läsa vidare om, men har du inte lust med det, så testa dig fram. Lek lite.
  6. Färger kan skapa effekter, mönster och en helhet. Du kan testa att låta en avvikande färg dyka upp med regelbundenhet eller oregelbundet så skapar du ett mönster med den färgen. Här kan den avvikande färgen också få udda nystan att hänga ihop för den skapar ett mönster som förenar.

Ju mer jag funderar på det, desto mer idéer får jag. Ni kanske minns vad jag brukar säga: Kreativitet föder kreativitet. Ju mer vi provar desto fler idéer får vi. Det går fint att testa i det lilla. Allt behöver inte bli ett klädesplagg, en stor filt eller kudde. Men jag tror på att släppa det inre barnet lös på restgarnshögen och låta sitt vuxna jag ta en lite paus. Vem vet vad som händer då. Det gör ju inget om det blir lite tokigt. Antingen repar du upp eller så lägger du det på lärdomshögen. Jag blir jätteglad om ni taggar mig i sociala media och berättar om era framgångar, tokigheter, vad ni blev förvånade över och hur roligt ni hade det. Använd gärna #minskagarnsvinnet också.

Restgarnsfilen Hildurs Barnbarn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *