#1gramin2gramut, De strandade projekten, Garn, Inspiration, Minska Garnsvinnet, Rensa Garnlagret, Stickat, Virkat

Minska garnsvinnet – Det går att kombinera mer än du tror!

Du sitter där med din hög av restgarner och lite udda nystan. Det är inte tillräckligt för den där tröjan, sjalen eller mössan och du kliar dig i huvudet och undrar vad ska jag göra med detta. Det känns kanske lite hopplöst, men misströsta inte. Man fastnar i regel i att det måste vara samma kvalitet eller tjocklek för att man ska kunna göra något av det man har, och då kanske det inte finns tillräckligt. Men jag skulle vilja utmana detta. Du kan faktiskt kombinera mer än du tror. Vad som kan stöka till det är när du ska tvätta något eller om garnet håller formen eller inte, för vi vet ju att olika material beter sig lite olika. Men detta är inte något nytt. Man har länge blandat material och det går alldeles utmärkt. Låt oss ta några exempel!

Denna helt galet färgglada halskrage har jag stickat av massor av olika garnrester. Av några nyanser fanns nästan hela nystan och av andra bara en liten snutt. Dessutom var mina garner för tunna för mönstret. Men jag körde på ändå. Det är en halskrage inte en klänning till Nobelfesten. Jag kombinerade garner 1-3 trådar, vilket gjorde att jag fick till nya nyanser, kunde göra vissa galna färger lite mer dämpade medan andra fick poppa lite med hjälp av en annan tråd. Jag fullkomligen älskar denna krage. Den är inte perfekt på något sätt, tvärtom, vissa partier blev lite kraftigare – läs bredare – än andra, men när man använder halskragen så märker man inte det. Det mesta är ull eller alpacka, men det finns mohairliknande garner med, silke, sockgarner och säkert något annat också. Vissa garner är supertunna medan andra är ganska kraftiga. Poängen är att det funkar. Du kan göra något av det du har. Här får du bara försöka välja en ungefärlig tjocklek som du håller fast i. Och för att uppnå den får du kombinera 1-3 trådar av olika garner och resultatet blir skoj.

Restgarnsfilen Hildurs Barnbarn

Ett annat exempel är min älskade restgarnsfilt som värmt mig vintertid i flera år vid det här laget. Jag älskar den och nej den är inte perfekt, men den är perfekt för mig. Den är tung och den är varm och den har hållit sig fantastiskt fin trots att den är så flitigt använd. Här var magin att jag kombinerade alla färger med grått, ibland i en tunn kvalitet och ibland i en tjock och det blev en så fin effekt. Det är ullgarner, sockgarner, säkert alpacka också i olika tjocklekar och som jag hade olika mycket av och så bara virkade jag på i två trådar åt gången. Bästa filten någonsin. Så ja – man kan kombinera både olika kvaliteter och tjocklekar på garn.

Då kanske du tänker att det är väl bra, men jag har bomull och jag har lin och jag har ull. Inte kan jag väl kombinera detta hur som helst? Prova säger jag då. Vad är det värsta som kan hända. Det finns garner som gjorda av t ex ull och bomull, så varför skulle du inte kunna kombinera detta på något sätt. Jag vet att man i äldre ylletröjor haft partier i vitt som varit av bomull, troligen för att man inte kunde få ullen lika vit, men det gjorde också att mönstret framträder väldigt fint. Ullcentrum har haft ett par muddar i ull där man gjort mönstret i lin. Väldigt snyggt. Att blanda olika kvaliteter betyder ju inte bara att de måste se ut att smälta ihop. Det kan ju också vara för att skapa en effekt som man väljer att lägga in en tråd av ett garn i udda tjocklek och/eller kvalitet på en tröja, en sjal osv. När man blandar kvaliteter måste man bara tänka på vad som händer när man tvättar plagget. Kommer färgen att fälla, finns det risk att något krymper, hänger ut sig osv. Nedan min älskade restgarnskofta som fortfarande är favoriten i soffan när man på kvällen känner sig lite hurven.

Restgarnskofta Hildurs Barnbarn

Så med detta inlägg vill jag uppmana dig att blanda på, testa dig fram. Det är skoj att experimentera. Kanske hittar du en kombination som är överlägsen allt du hittills provat och plötsligt har du en ny favorittröja, väska, kudde eller vad du nu vill göra. För dig som funderar kring färg, så läs gärna ett tidigare inlägg där vi pratade om hur man kan kombinera färger för att åstadkomma olika effekter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *